Sminkborttagning

Bästa Sminkborttagning

BÄST I TEST

Intensive moisture cleanser

intensive moisture cleanser

Köp här

BÄST I TEST BUDGET

Medik8 gentle cleanse

Medik8 gentle cleanse

Köp här

BÄST I TEST LYX

Pro-collagen rose balm

Elemis pro-collagen rose balm

Köp här

Rekommenderad

Peter Thomas Roth

Peter Thomas Roth glycolic solutions

Köp här

Ta bort smink med rengöringsmjölk

Rengöringsmjölk är ett populärt val för att ta bort smink, och det finns väldigt många produkter att välja mellan i det här segmentet, inklusive parfymfri rengöringsmjölk, rengöringsmjölk för extra känslig hud och rengöringsmjölk för individer som har rosacea.

Man ska inte blöta ansiktet innan man rengör med rengöringsmjölk.

Rengöringsmjölk kan man antingen massera in direkt i ansiktet med händerna (som med en tvål) och sedan skölja bort, eller så applicerar man rengöringsmjölken på bomullspads och rengör med ungefär som med rengöringsservetter.

Oavsett vilket teknik man väljer så gäller det att vara varsam. Om du behöver gnugga hårt är det något som är fel – antingen med rengöringsmjölken eller med din teknik. Med en bra rengöringsmjölk ska det gå att få bort även en tung makeup utan att skrubba ansiktet, men man kan behöva göra två rengöringar efter varandra för att få bort allt. Ett tips är att smörja in ansiktet med rengöringsmjölken och därefter doppa händerna i vatten. Massera in vattnet i ansiktet så att mjölken emulseras, då blir det ännu enklare att skölja bort sminket eller varsamt dra bort det med en ren tvättlapp/handduk doppad i ljummet vatten.

Att ta bort smink med olja

Både ren olja och rengöringsprodukter som innehåller olja kan användas för att ta bort smink.

Många människor med oljig hud tror att rengöring med olja skulle vara jättedålig för deras hudtyp, men så behöver inte vara fallet. I vissa fall är huden oljig just för att man har torkat ut den med hårda rengöringsmedel som får talgkörtlarna att producera massor av extra talg för att kompensera. Att gå över till att rengöra med olja kan i sådana fall få talgkörtlarna att lugna ned sig.

Att ta bort smink med olja

Blöt inte huden, utan applicera oljan direkt på sminket som ska tas bort. Massera varsamt in oljan med (rena!) händer. Doppa sedan en ren handduk eller tvättlapp i ljummet vatten och använd den för att varsamt dra bort oljan och sminket.

Upprepa gärna proceduren en gång till för att få bort eventuella sminkrester. Använd inte samma handduk / tvättlapp som första gången.

Vilken olja ska jag använda?

Hur man reagerar på olja är väldigt individuellt, vilket är anledningen till att du kan hitta många olika omdömen vad gäller olika sorters olja som rengöring.

En stark trend just nu är att använda oljor som har en hög andel mättat fett, eftersom det anses var bättre för huden. Mer forskning behövs för att fastställa om så verkligen är fallet. Kokosolja har blivit mycket populärt eftersom en genomsnittlig kokosolja består av circa 87 gram mättat fett per 100 gram olja. Ungefär 6 gram är enkelomättat, och mindre än 2 gram är fleromättat fett.

Om du är intresserad av att ta bort smink med kokosolja är mitt tips att du börjar med att köpa vanlig kokosolja som är avsedd som livsmedel istället för att leta upp någon (vanligen mycket dyrare) rengöringsprodukt i hudvårdshandeln där kokosolja är en av flera ingredienser. Välj gärna en ekologisk kokosolja. Om din hud inte reagerar bra på ren kokosolja kan det vara idé att titta närmare på vad skönhetsbranschen har att erbjuda. En fördel med kokosolja som är avsedd för livsmedelsbruk är att man kan använda den på läpparna utan att oroa sig över att få in lite olja i munnen.

Att ta bort smink med rengöringsskum för ansiktet

Det finns gott om rengöringsskum och liknande löddrande produkter att välja mellan för sminkborttagning. Vissa löddrar man själv upp manuellt, medan andra skummar direkt ur flaskan.

Mitt tips är att kontrollera ingredienslistan innan du köper rengöringsskum, och se om det innehåller något av följande:

  • Sodium lauryl sulphate
  • Sodium dodecyl sulfate
  • Natriumlaurylsulfat
  • Natriumdodekylsulfat
  • Sodium lauryl ether sulfate (SLES)
  • Sodium laureth sulphate

De översta fyra namnen är svenska och engelska synonymer för exakt samma ämne; ett förtjockningsmedel som hjälper till att skapa skum. Det är en väldigt vanlig ingrediens i skummande produkter, såsom rengöringsskum, raklödder och badskum. Tyvärr är det också en ingrediens som är hård mot huden eftersom det är lite för bra på att rengöra. Det tar helt enkelt bort även sådant som det vore mer hälsosamt att behålla. De två nedre punkterna är synonymer för ett ämne som är närbesläktat med de fyra övre rent kemiskt och innebär ungeför samma risker för huden. Om man är ute efter en rengöringsprodukt att använda varje dag kan det därför vara idé att hålla sig borta från alla dessa ingredienser. Har man fet och oljig hud känns det ofta väldigt bra direkt efter att man tvättat sig med ett rengöringsskum som innehåller något av dessa ämnen, eftersom rengöringen verkligen har fått bort massor av talg från huden. Problemet är att denna hårda rengöring lätt kan trigga talgkörtlarna att börja panikproducera enorma mängder talg för att kompensera – och man hamnar i en ond cirkel.

När man väljer rengöringsskum är det också bra att hålla sig till produkter som är sura eller åtminstone neutrala, eftersom basiska produkter stör hudens naturliga pH-värde.

Att ta bort smink med rengöringsgel för ansiktet

Läs alltid tillverkarens rekommendationer för hur man ka ta bort smink med rengöringsgelen, för de varierar mellan olika produkter.

Med det sagt så är det för de flesta produkter en bra idé att fukta händerna med vatten, hälla ut lite gel i ena handen, och sedan emulsera gelen i händerna innan man smörjer in gelen i ansiktet. Det är normalt att en rengöringsgel inte löddrar alls eller bara löddrar lite grann. Gnugga inte hårt, utan massera ansiktet varsamt med circulära rörelser. Därefter sköljer du bort gelen med rikligt med ljummet vatten. Vid behov, gör en rengöring till för att verkligen få bort allts smink.

Inom segmentet rengöringsgel finns det en enorm variation, så det gäller att veta vad man köper. Vissa sorters rengöringsgel är till exempel väldigt bra för känslig hud och kan användas två gånger per dag utan problem, medan andra har alldeles för starka ingredienser i sig för att någon med ömtålig hud ska kunna använda dem så ofta utan att drabbas av negativa konsekvenser.

Bonustips: Använd bara sur rengöringsgel (pH lägre än 7). Huden i ansiktet ska vara sur, och en basisk rengöringsgel kan störa detta.

Att ta bort smink med rengöringsservetter

Att använda sig av ansiktsservetter för att ta bort smink är snabbt och smidigt, och det är inte svårt att förstå varför det har blivit så populärt. Det finns dock vissa saker man bör tänka på:

  1. Använd inte allmänna rengöringsservetter i ansiktet. Du behöver en sort som är särskild anpassad för den känsliga ansiktshuden. Många rengöringsservetter som till exempel är tänkta för att rengöra händerna med är alldeles för starka för att man ska vilja ha dem i ansiktet.
  2. Vissa rengöringsservetter är bara avsedda för att descinficera huden och fungerar inte alls bra för att få bort smink. Dels tar de inte bort sminket bra, dels innehåller de starka ämnen som kan ge irriterad hud i ansiktet.
  3. Även bland de rengöringsservetter som marknadsförs som perfekta för att ta bort smink med finns det tyvärr en hel del dåliga produkter. Läs gärna andra användares recensioner online innan du köper.
  4. Att använda rengöringsservetter för att ta bort smink kan snabbt bli dyrt om man gör det varje dag och köper bra rengöringsservetter som är särskild anpassade för ansiktet. Räkna ut vad din genomsnittliga månadskostnad är för servetter och kontrollera sedan hur pass bra rengöringsprodukter du kan få om du lägger samma belopp på till exempel rengöringsmjölk, olja eller gel istället. I många fall kan man få råd med högkvalitativa rengöringsprodukter på burk/tub/flaska för samma pris som tämligen mediokra sminkborttagningsservetter.

Ska jag tvätta ansiktet efteråt?

En av fördelarna med rengöringsservetter är att man kan rengöra huden även när man inte har tillgång till vatten. Detta är dock inte något jag rekommenderar att man har som rutin, eftersom det innebär att rengöringsämnen från servetten kommer att ligga kvar på huden. De flesta av oss upplever inte några märkbara negativa effekter av att göra detta någon gång ibland när omständigheterna så kräver, men det är inte något man bör ha som sin vardagsrutin.

Att ta bort smink med micellarvatten

Det kan fungera att ta bort smink med micellarvatten, men det beror till stor del på vilken typ av smink det rör sig om. Det är betydligt vanligare att använda micellarvatten för att tvätta bort talg på och i porerna efter att man tagit bort sminket med någon annan rengöringsprodukt.

Micellarvatten är en vattenbaserad rengöringsvätska som rengör huden genom att se till att det bildas miceller. Miceller är en slags molekyler som består av både hydrofoba (vattenavstötande) och hydrofila (vattenälskande) delar, och denna konfiguration gör micellarvatten extra bra på att få bort feta produkter och feta orenheter från ansiktet.