Ögonkräm

Innehåll

Den känsliga huden kring ögonen behöver en kräm som är särskild anpassad efter dess behov. Dessutom är risken för att man råkar få krämen i ögat högre än för vanlig ansiktskräm, vilket seriösa tillverkare tar hänsyn till genom att utesluta ingredienser som skulle svida mycket eller riskera att skada ögat.

Ögat är ett av de områden där de första ålderstecknen brukar dyka upp i form av fina linjer och kråksparkar, och det kan definitivt vara värt att lägga lite extra pengar på en riktigt bra ögonkräm istället för att applicera den vanliga ansiktskrämen.

Bästa ögonkräm

BÄST I TEST ÖGONKRÄMER

Clarins extra-firming yeux

Clarins extra-firming yeux

Köp här

BÄST I TEST LYX

Biodroga MD anti-age egf

Biodroga MD

Köp här

BÄST I TEST BUDGET

BareMinerals skinlongevity vital power

bareMinerals skinlongevity vital power eye cream gel

Köp här

Bästa behandlingspaket

R-retinoate rejuvenating eye system

r-retinoate rejuvenating eye system

Köp här

Applikation

Huden kring ögat är extra känslig och man bör vara mycket varsam när man applicerar ögonkrämen. Det är bäst att varsamt dutta ut kräm istället för att massera.

Låt ögonkrämen ta tid på sig att dra in i huden; gnugga inte för att skynda på processen.

Obs! Det är viktigt att dina händer är ordentligt rena om du applicerar ögonkräm med fingret.

Hygien

Om du toppar fingret i burken med ögonkräm riskerar du att introducera bakterier och andra patogener som kan växa till sig i krämen.

En lösning är att köpa ögonkräm på tub, så att man kan klämma ut den mängd man behöver UTAN att nudda vid utgångshålet. Har man ögonkräm i burk kan man använda en ren spatel eller ren svamp för att ta upp krämen.

Granska innehållet

När man köper ögonkräm bör man vara en kritisk och granskande konsument, för det finns tillverkare som i princip bara trycker ned en vanlig ansiktskräm i en burk, kallar den ögonkräm och tripplar priset.

Med det sagt så finns det vissa ansiktskrämer för extra känslig hud som har visat sig fungera bra även i ögonområdet, men vill man använda en sådan kräm kan man ju köpa den som ansiktskräm – det finns ingen anledning att betala extra för den.

Testa alltid

Våra ögon och huden kring ögonen är en väldigt känslig del av kroppen, och när något hälsoproblem drabbar dem är det ofta både farligare och jobbigare än när det blir problem med någon annan del av kroppen.

Jag rekommenderar därför alltid att man testar sin nya ögonkräm på någon annan del av kroppen först för att upptäcka eventuella allergier / överkänslighet. Man kan till exempel börja med att smörja in ett litet område av den tunna huden på undersidan av armen. Om ingen reaktion har skett inom ett dygn kan man smörja in en bit av ansiktet, men inte nära ögonen, och vänta 48 timmar för att se vad som händer.

Detta kan låta som en omständig process, men tro mig – du vill mycket hellre få utslag, svullnad och rodnad på underarmen än kring ögat. Hudreaktioner kring ögat kan lätt göra själva ögat irriterat, så att det börjar svullna och tåra sig, vilket i sin tur påverkar synen. Snabbt har det som skulle ha varit en liten privat irritation om det brutit ut på armen blivit till ett enormt problem som påverkar hela vardagslivet medan du snörvlande famlar omkring med gigantiska solglasögon på inomhus på jobbet och desperat försöker få en tid hos vårdcentralen.

Ögonens körtlar

Vissa användare har rapporterat att de får problem med tilltäppta körtlar när de använder oljebaserade ögonkrämer. En lösning som fungerar för många är att sluta applicera ögonkräm på själva ögonlocken. Man kan också byta till en ögonkräm som är vattenbaserad.

Ögonkräm på dagen

Den ögonkräm man använder på dagen ska ha sitt huvudsakliga fokus på att skydda ögat från dagens påfrestningar, till exempel torr luft, väder och vind, och avgaser.

Solskydd

Huden kring ögonen är extra känslig för solens strålar och man bör alltid använda en ögonkräm med hög solskyddsfaktor (SPF) dagtid. Om du har svårt att hitta en ögonkräm med solskyddsfaktor kan du antingen beställa en online eller applicera solskyddskräm för ansiktet ovanpå ögonkrämen. Om möjligt, välj en solskyddskräm för extra känslig ansiktshud.

Oavsett vilket ögonkräm du använder, komplettera gärna med rejäla solglasögon också, inte bara för att skydda huden utan för att också skydda själva ögat som man ju inte kan smörja in med skyddande krämer. Solstrålning är bland annat en bakomliggande faktor för uppkomsten av grå starr (katarakter).

Smink

Om du använder ögonsmink dagtid, vilket ju många av oss gör, är det viktigt att välja en ögonkräm som fungera bra ihop med sminket. Vissa ögonkrämer tenderar att få underlagskräm och concealers att inte sprida ut sig korrekt utan samla sig i linjerna kring ögat. Liknande problem kan uppstå med ögonskuggor och liknande om man väljer en olämplig ögonkräm för dagbruk.

Tips!

  • Bra hudvård kring ögonen kan göra concealers och liknande smink mindre viktigt i längden, eftersom behovet av att sminka över huden minskar när den redan ser frisk och spänstig ut.
  • Det finns ögonkrämer för dagbruk som är hudfärgade och ger en viss täckning. De täcker inte lika ordentligt som en concealer, så är man i behov av riktigt bra täckning är de inte att rekommendera, men om man bara vill jämna ut hudtonen lite kan de fungera alldeles utmärkt och spara in lite tid på morgonen.

Ögonkräm på natten

Den ögonkräm du använder på natten bör ha sitt primära fokus på att stödja de reparationsprocesser som pågår när vi vilar och sover. I ditt lugna mörka sovrum finns inte samma behov av att skydda huden mot väder och vind som på dagtid när du är aktiv, så här kan man istället lägga krutet på ämnen som hjälper huden att reparera de skador som uppstått under dagen.

Det är också mer okej med en synlig och kladdig ögonkräm nattetid än dagtid. Om den oljiga, gredelina ögonnattkrämen som luktar träkol utför mirakel för huden kring dina ögon – använd den!

Tips

Ofta har vi inte så stor kontroll över luftfuktigheten i de rum vi vistas under dagen, men i det egna sovrummet kan vi ta kommandot och se till att luften inte tillåts bli för torr. Att hålla koll på luftfuktigheten är extra viktigt vintertid när luften tenderar att vara naturligt torrare, inomhusluften blir extra torr av uppvärmningen, och vi spenderar mer tid inomhus än under sommaren.

Ögonkräm mot puffighet

Om du har problem med att huden kring dina ögon blir puffig finns det särskilda ögonkrämer som lugnar och stramar upp huden. Ibland kan man behöva kombinera med svalkande ögonmask.

Ögonserum

Ögonserum är serumprodukter som är särskilt anpassade för huden kring ögonen. Det är viktigt att lusläsa ingredienslistan, för serum är inte en skyddad beteckning utan en tillverkare kan hälla nästan vad som helst i en flaska och kalla det för ansiktsserum eller ögonserum.

Det finns en lång rad olika ögonserum på marknaden, utformade för att hjälpa till med olika problem, såsom puffighet, irriterad hud eller torrhet.

Följ alltid tillverkarens instruktioner för när i din skönhetsrutin ögonserumet ska appliceras. Generellt sett ska vattenbaserade ögonserum appliceras innan ögonkrämen, och oljebaserade efter ögonkrämen, men denna regel är inte 100%.

Det kan vara praktiskt att använda ögonserum från samma produktlinje som ögonkrämen, så att man vet att tillverkaren (om det är en seriös tillverkare) kontrollerat hur de båda produkterna fungerar ihop. Det är inte trevligt när ingredienser i två olika produkter reagerar med varandra och ger upphov till någon oväntad och oönskad effekt – särskilt inte nära ögonen.

Vidare bör man aldrig använda natt-ögonserum ute i solen, eftersom produkter avsedda för nattbruk kan innehålla ingredienser som gör huden extra solskänslig och ökar risken för solskador och pigmentfläckar.