Ansiktsrengöring

Bästa Ansiktsrengöring

BÄST I TEST

Intensive moisture cleanser

intensive moisture cleanser

Köp här

BÄST I TEST LYX

Pro-collagen rose balm

Elemis pro-collagen rose balm

Köp här

BÄST I TEST BUDGET

Medik8 gentle cleanse

Medik8 gentle cleanse

Köp här

Rekommenderad

Peter Thomas Roth

Peter Thomas Roth glycolic solutions

Köp här

5 anledningar till att inte slarva med rengöringen av ansiktet

  1. Om du inte rengör ansiktet stannar döda hudceller kvar, vilket kan få huden att se livlös och tråkig ut. Döda celler som stannar kvar ökar också risken för tilltäppta porer.
  2. Varje dag utsätts vårt ansikte för ohälsosamma ämnen, till exempel avgaser från bilar och fabriksutsläpp. Förutom att skada själva huden kan vissa små molekyler också absorberas genom huden och nå ut i resten av kroppen.
  3. Talgkörtlarna i huden producerar ständigt talg, vilket är bra och ett krav för att huden ska bibehålla sin hälsa. Det finns dock många faktorer som kan göra att talgkörtlarna börjar tillverka mer talg än nödvändigt – till exempel torr luft eller hormonförändringar – och sådan överflödig talg behöver man ta bort för att huden inte ska se oljig ut. Stora mängder talg som får stanna kvar ökar också tillväxttakten för bakterier som livnär sig på talg, och deras restprodukter kan öka risken för pormaskar och finnar.
  4. Ansiktet är en del av kroppen där vi har många svettkörtlar. Svettning är en viktig funktion för att kyla ned kroppen och göra sig av med slaggprodukter, men när vattenångan har avdunstat och bara salt och slaggprodukter ligger kvar kan huden reagera negativt och vi kan också börja lukta otrevligt på grund av bakterietillväxt. Man bör därför se till att rengöra ansiktet för att få bort svettresterna.
  5. Om vi vill att hudkrämer, hudoljor, ansiktsserum och andra vårdande produkter ska fungera optimalt bör vi inte applicera dem ovanpå ett blockerande lager av smuts.

5 allmänna rengöringstips för ansiktet

  • Börja alltid med att rengöra dina händer ordentligt innan du rengör ansiktet. Även om du använder redskap som bomullspads och servetter kan smuts och patogener lätt överföras från händerna till den känsliga ansiktshuden.
  • Att tvätta ansiktet med riktigt varmt vatten kan kännas skönt och uppfriskande, men kan också slita mycket på huden. För den dagliga rengöringsrutinen rekommenderas ljummet vattet istället.
  • Tvätta ansiktet med varsamma rörelser. Ansiktshuden är tunn och kännslig, och mår inte bra att att få en hård massage två gånger per dag. Om du behöver gnugga hårt för att få bort smink och smuts är det ett tecken på att du bör byta rengöringsprodukt. Särskilt varsam behöver man vara med den tunna huden kring ögonen.
  • Man behöver vanligen rengöra ansiktet mer ordentligt på kvällen än på morgonen, i alla fall om man använder smink dagtid och/eller utsätts för avgaser, stekos, osv. En ordentlig rengöring innan sömnen gör det också enklare för vårdande nattkrämer och nattserum att verkligen nå ned i huden ordentligt. Det är många reparativa processer som sker i kroppen, inklusive huden, när vi sover, så missa inte denna chans att hjälpa kroppen på traven.
  • Utvärdera regelbundet din rengöringsrutin för ansiktet. Tekniker och produkter som var ideala förra året kanske inte är rätt för dig i år, när du är äldre, utsätts för andra stressfaktorer, vistas i andra miljöer, har en annorlunda hormonprofil, eller har ändrat livsstillsfaktorer som kost/motion/rökning.

Rengöringsmjölk

Rengöringsmjölk tenderar att vara mild och återfuktande, men det finns förstås stora variationer inom gruppen rengöringsmjölk så det gäller att välja med omsorg. Generellt sett löddrar inte rengöringsmjölk mycket.

Rengöringsmjölk är populär bland personer med extra känslig hud och hud som har lätt för att bli torr och fnasig. Är man mycket känslig rekommenderas en parfymfri rengöringsmjölk.

Många (men inte alla) personer med rosacea föredrar rengöringsmjölk framför andra rengöringsprodukter för ansiktet.

Att rengöra huden med rengöringsmjölk

Det finns två dominerande skolor vad gäller rengöring av ansiktet med rengöringsmjölk.

A: Använd rena händer för att smörja in ansiktet med rengöringsmjölken. Massera varsamt. Doppa fngertopparna i vatten och massera varsamt igen. Torka därefter bort mjölk och smuts med bomullspads, pappersnäsduk eller en ren handduk. (Det lilla tillskottet av vatten gör det enklare att få bort rengöringsmjölken och den smuts som lösts upp i den.)

B: Häll lite rengöringsmjölk på en bomullspad och använd den för att tvätta en del av ansiktet. Du applicerar och rengör i samma rörelse. Tag sedan en ny bomullspad och upprepa i en annan del av ansiktet. Fortsätt tills hela ansiktet är rengjort.

  • Oavsett metod ska rengöringsmjölken appliceras på ett torrt (inte vått) ansikte.
  • Oavasett metod gäller det att vara varsamt och inte gnugga hårt.

Ska man tvätta ansiktet efter att man rengjort med rengöringsmjölk?

Om vi frågar tillverkarna så är vissa rengöringsmjölkprodukter avsedda att tas bort med vatten eller toner direkt efteråt, medan andra är utformade så att man bara torkar bort mjölken med bomullspad/pappersnäsduk/handduk i samband med rengöringen och lämnar kvar en hel del rester av mjölken. Tanken är att de kvarlämnade resterna ska hjälpa till med återfuktningen av huden, men detta är inte alltid helt problemfritt. Vissa produkter innehåller nämligen ingredienser som gör dem extra bra på att rengöra, men inte är lämpliga att ha på huden i många timmar. Det finns också rengöringsmjölk som inte fungerar bra ihop med riktiga nattkrämer, till exempel för att de olika ingredienserna reagerar med varandra på ett negativt vis eller för att mjölken blockerar nattkrämen från att fungera som den ska. Att använda rester av rengöringsmjölk som din enda ”nattkräm” är inte något vi rekommenderar.

En rutin som blivit mycket populär på senare år är den så kallade ”Korean Double-Cleansing Routine”. Där börjar man med att rengöra ansiktet med rengöringsmjölk för att få bort smink och följer sedan upp med att rengöra ansiktet med skum eller gel för att åstadkomma en djupare rengöring av själva huden.

För många individer fungerar det också bra att följa upp mjölkrengöringen med att varsamt rengöra ansiktet igen med en ren handduk doppad i ljummet vatten.

Viktigt att veta

Vissa sorters rengöringsmjölk är inte särskilt bra på att rengöra ansiktet, särskilt inte om man har mycket smink eller fått mycket smuts på sig i form av avgaser och liknande.

Du kan själv testa: rengör ansiktet med rengöringsmjölk tills du anser att det är rent, och svep sedan en bomullspad dränkt i toner över en del av ansiktet. Blev bomullspadden smutsig?

I vissa fall fungerar rengöringsmjölken såhär eftersom det är en rengöringsmjölk som bara är avsedd för att ta bort smink – inte för att göra en fullständig rengöring av ditt ansikte. En sådan rengöringsmjölk är tänkt att ingå som ett steg i en längre rengöringsrutin, och samma tillverkare har förmodligen komplementerande produkter att rekommendera som är anpassade för att användas efter rengöringsmjölken. Den här typen av rengöringsmjölk är bra på att få bort smink, men kommer inte att lösa upp talg eller vara särskilt bra på att ta bort döda hudceller.

Viktigt: Om en rengöringsmjölk inte fungerar bra ska man inte försöka kompensera genom att gnugga hårdare.

Att rengöra ansiket med olja

För många människor med fet hy kan det intuitivt kännas som komplett vansinne att applicera ännu mer olja på huden. De vill ha en rengöringsprodukter som verkligen får huden att kännas totalt icke-oljig efter rengöringen.

Sanningen är dock att man lätt kan hamna i en ond cirkel om man använder sig av alltför hårdföra rengöringsprodukter för att få bort den naturligt producerade talgen i ansiktet. Huden märker att den naturliga talgen har försvunnit, och reagerar med att producera ännu mer talg. Överproduktionen av talg ökar risken för blockeringar i porerna, dels för att det produceras så mycket talg och dels för att bakterier som livnär sig på talg ökar i mängd och deras avfall kan skapa blockage. Blockerade porer blir till pormaskar, vilka kan bli infekterade och bli till finnar. Nu tar man till ännu starkare rengöringsprodukter – och en riktigt negativ cykel har satt igång.

Har man fet och oljig hud kan det därför vara idé att istället för att försöka torka ut den tillföra ännu mer fukt och olja (av bra kvalité). Har man tur får detta talgkörtlarna att lugna ned sig och dra ned på produktionen av talg, så att man kan komma ur den negativa spiralen. Här är de individuella variationerna stora, så det kan krävas många veckor av experimenterande innan man hittar rätt hudvårdsregim.

Rengöring med olja

När man rengör ansiktet med olja ska man inte blöta huden innan, utan man applicerar oljan direkt på icke-våt hud. Massera varsamt in oljan i ansiktet för att hjälp den att lösa upp smink och smuts. Använd därefter en ren handduk doppad i ljummet vatten för att ta bort olja, smink och smuts.

Upprepa helst proceduren en gång till; nu när smink och smuts är borta kan oljan fokusera på att lösa upp talg. Använd inte samma handduk som till första rengöringen.

Mättat fätt

En av de stora trenderna inom hudvård just nu är att använda sig av oljor som har en hög grad mättat fett. I den här gruppen hittar vi till exempel kokosoljan, där 100 gram genomsnittlig olja består av 87 gram mättat fett, 6 gram enkelomättat fett och 1.8 gram fleromättat fett.

Att kokosoljan har blivit trending har inneburit att många tillverkare av dyra rengöringsprodukter har släppt produkter som till högre eller lägre grad innehåller kokosolja. För många individer fungerar det dock lika bra eller bättre att köpa 100% kokosolja av god kvalité (gärna ekologisk) i matbutiken och använda den istället. Så innan du springer iväg och lägger massor av pengar på en rengöringsprodukt som innehåller kokosolja, testa att använda ren kokosolja för rengöring och se hur ditt ansikte reagerar. En fördel med kokosolja från matbutiken är att den är godkänd som livsmedel, så man kan applicera den på läpparna och inte oroa sig om man får in en del i munnen.

Mineralolja

Vi vill höja ett varningens finger för mineraloljor, eftersom så många individer har rapporterat att de drabbats av igentäppta porer efter att ha applicera mineralolja i ansiktet. Detta gäller både ren mineralolja och produkter som innehåller mineralolja.

Petroleumgelé (ofta kallat vaselin) är ett exempel på en vanligt förekommande mineralolja i hudvårdsprodukter. Den absorberas knappt alls av huden, utan lägger sig som en hinna ovanpå. I vissa situationer kan detta vara bra eftersom det skyddar huden mot uttorkning, men i många fall kommer det obehagliga reaktioner efteråt i form av tilltäppta porer.

Rengöringsskum för ansiktet

Rengöringsskum (foam cleansers) är populära, både sådana som man löddrar upp själv och de som kommer skummande direkt ur flaskan.

Det finns dock vissa saker att se upp med vad gäller rengöringsskum. Sodium lauryl sulphate (synonym: sodium dodecyl sulfate) är en vanlig ingrediens i löddrande rengöringsprodukter, och den här ingrediensen kan tyvärr vara väldigt hård mot huden. För många av oss är det här inte en ingrediens som vi bör utsätta huden för en eller två gånger per dag. På svenska heter ämnet natriumlaurylsulfat (synonym: natriumdodekylsulfat), men i ingredienslistor på rengöringsprodukter är det vanligare att de engelska namnen dyker upp. Det är en vanlig ingrediens i flytande tvål, raklödder, badskum, med mera, eftersom det fungerar som ett förtjockningsmedel och hjälper till att skapa ett skum.

Natriumlaurylsulfat kan vara mycket uttorkande för huden, vilket kan kännas skönt initialt om man har problem med fet hy, men vanligen leder till att problemen blir ännu värre över tid. Vissa tillverkare har försökt motverka de negativa effekterna av natriumdodekylsulfat genom att inkludera vårdande oljor och liknande i produkten, men för de flesta individer är det bättre att helt skippa produkter med natriumdodekylsulfat och välja någon annan rengöringsmetod för ansiktet.

Obs! Det finns rengöringsskum som är fria från natriumdodekylsulfat, men man måste verkligen lusläsa ingredienslistan och vara på sin vakt även mot synonymerna på både engelska och svenska.

Det närbesläktade ämnet sodium laureth sulphate (SLES), även kallat sodium lauryl ether sulfate, är också bäst att undvika eftersom det helt enkelt rengör ansiktet för mycket.

Ett annat problem med många (inte alla) löddrande rengöringstvålar och liknande är att de är basiska. Hudens naturliga pH-värde är surt och att göra det basiskt kan trigga igång en lång rad problem.

Rengöringsgel för ansiktet

Rengöringsgel för ansiktet är vanligen en ganska tjock gel som löddrar lite eller inte alls. I den här gruppen av rengöringsmedel finns det gott om produkter att välja mellan för dig som har känslig och lättirriterad hud, men det finns också produkter som har tämligen skarpa ingredienser i sig – som till exempel salicylsyra och tea tree oil. Sådana ingredienser kan vara enormt bra i vissa sitationer, men för många av oss är de alldeles för starka för att vi ska kunna använda dem varje dag utan att drabbas av negativa reaktioner.

Många rengöringsgeler är avsedda för att förebygga och mildra akne genom att rengöra både ytligt och djupare, men sådana produkter behöver vanligen kombineras med en riktigt rejäl nattkräm eller nattolja, annars kan talgkörtlarna slå bakut och börja tillverka massor av talg för att försöka kompensera för den talg som rengöringsgelen har tagit bort.

När du väljer rengöringsgel, se till att den är sur, inte neutral eller basisk.

Att använda rengöringsgel

1.) Börja med att ta en titt på tillverkarens rekommendationer, eftersom din rengöringsgel kanske har speciella instruktioner som ska följas.

  1. Generellt sett ska man fukta sina händer med lite vatten och emulsera gelen lite i händerna innan man smörjer in ansiktet med den.
  2. Massera varsamt gelen med circulära rörelser för att få bort smink, smuts och orenheter.
  3. Skölj ordentligt med rikligt med ljummet vatten.

Rengöringsservetter för ansiktet

Rengöringsservetter för ansiktet är populära eftersom de är så enkla och smidiga att använda. Det finns dock vissa fallgropar som man bör ha koll på.

Ingredienser

Många rengöringsservetter för ansiktet är jättebra på att snabbt och enkelt ta bort smink. Tyvärr beror det ofta på att de är fullproppade med ingredienser som visserligen rengör väldigt effektivt men samtidigt inte är särskilt nyttiga för huden. Vissa rengöringsservetter har till och med ämnen i sig som inte bara är negativa för huden utan kan vara negativa för resten av kroppen när de absorberas genom huden.

En vanlig anledning till att man använder sig av rengöringsservetter är att man inte har tillgång till vatten eller vill slippa plaska runt med vatten, men tyvärr kan detta göra situationen för huden ännu värre eftersom man lämnar kvar de farliga ämnena istället för att spola bort dem direkt efter rengöringen.

På grund av detta bör man vara mycket noga när man väljer rengöringsservetter, särskilt om man planerar att använda dem varje eller nästa varje dag.

Pris

Att använda rengöringsservetter vid varje rengöringstillfälle blir ofta väldigt dyrt i förhållande till vad man får. Om man tittar på vad rengöringsservetter i medelprissegmentet kostar per månad om man rengör ansiktet två gånger per dag, så ser man att man för samma pris kan få rengöringsprodukter flera steg upp på kvalitetsstegen om kan tänka sig att skippa de praktiska servetterna och lägga ned lite mer arbete på rengöringen istället.

Personligen använder jag bara rengöringsservetter i situationer där bekvämligheten övertrumfar priset för mig. Jag brukar till exempel ta med servetter om jag ska bo max två nätter på hotell och inte har lust att släpa med hela necessären med rengöringsprodukter för den lilla tiden.

Micellar water

”Micellar water” är vad skönhetsbranschen tenderar att kalla en slags vattenbaserad rengöringsvätska som inte har någon tvål i sig.

Om vi frågar kemisten så är miceller vanligen runda aggregat av surfaktantmolekyler som bildas då koncentrationen av surfaktanter har blivit för hög för att kunna lösa fler surfaktanter i lösningen. Surfaktanter är vad vi på svenska också kallar för tensider eller ytaktiva ämnen, det vill säga ämnen som minskar ytspänningen i fasgränsytor och därför gör det möjligt att blanda ämnen som normalt inte vill blanda sig, såsom olja + vatten. Tensider är därför vanliga i rengöringsmedel som ska kunna lösa upp fett i vatten, till exempel diskmedel, tvättmedel för kläder, och micellarvatten för att rengöra ansiktet.

Miceller består av både hydrofoba (vatten-skyende) delar och hydrofila (vatten-älskande) delar, och de arrangerar sig så att de hydrofoba pekar in mot mitten och de hydrofila utåt. Det är denna konfiguration som gör micellarvatten så bra på att tvätta bort feta orenheter från ansiktet.

Att använda micellarvatten

Den vanligaste tekniken för att rengöra ansiktet med micellarvatten är att dränka en bomullspad i vätskan och använda den för att tvätta en del av ansiktet. Upprepa med en ny bomullspad, osv, till hela ansiktet är rengjort.

Eftersom micellarvatten är så bra på att ta bort fett är det viktigt att man följer upp med en lämplig kräm eller olja så att inte ansiktets hud blir för uttorkad.

För vissa sorters hud passar det bäst att förs tvätta bort smink, svett och avgaser med rengöringsmjölk och sedan göra en ny rengöring med micellarvatten för att tvätta bort hudens egen talg och orenheter.

Har man stora problem med överproduktion av talg rekommenderas inte micellarvatten, eftersom det kan göra problemet ännu värre. En sådan hud mår vanligen bättre av att rengöras med vårdande olja tills situationen har lugnat ned sig.